Cercetarea accidentelor de munca

Reprezinta accident de munca vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces (Art. 5, lit. g din Legea 319/2006).

Desi nimeni nu-si doreste accidente de munca in companie, ele se produc. Oamenii sunt supusi greselilor si implicit, accidentelor. Daca a voastra companie nu detine un delegat intern pe parte de SSM care sa se ocupe cu cercetarea accidentelor de munca in cazul in care acestea se ivesc, veti fi nevoiti sa apelati la o firma din exterior. Firma noastra va sta la dispozitie in acest sens si va ofera cele mai bune servicii de cercetare accidente de munca, suport in relatia cu ITM si alte institutii ale statului (politie-parchet) in vederea comunicarii datelor necesare cercetarii, prevazute de HG 1425/2006.

Ce contine serviciul de cercetare accidente de munca oferit de noi

  • Deplasarea la fata locului in scopul inregistrarii datelor legate de accidentul de munca (interogarea accidentatilor si a martorilor oculari prezenti la fata locului in momentul producerii accidentului, fotografierea zonei cu pricina).
  • Colaborarea cu toate autoritatile competente implicate in eveniment
  • Intocmirea dosarului de cercetare in maxim 10 zile lucratoare conform legii
  • Trimiterea catre Inspectoratul Teritorial de Munca a dosarului de cercetare in maxim 5 zile de la finalizare

Vom trece in evidenta in cele ce urmeaza cele mai des intalnite tipuri de accidente catalogate drept accidente de munca

  • Accidentele suferite de ucenicii aflati in perioada de instruire/efectuarii practicii prevazute in programa scolara
  • Accidentele suferite de catre cei care indeplinesc sarcini de stat/interes public in cadrul activitatilor culturale/sportive, in timpul si din cauza indeplinirii acestor sarcini.
  • Accidentele suferite de acele persoane care intervin din proprie initiativa pentru prevenirea sau inlaturarea unui pericol capabil sa ameninte vietile altor oameni sau proprietatea statului – avutul public.
  • Accidentele suferite pe traseu de catre persoanele care se duc la munca, sau in momentul in care acestea se indreapta inapoi inspre casa. Asadar, accidentele suferite catre si dinspre locul de munca, sunt catalogate accidente de munca.
  • Accidentele suferite de angajati la sediul firmei in timpul efectuarii unor sarcini care nu au legatura cu procesul muncii daca vina pentru producerea acestuia nu apartine exclusiv accidentatului.

Clasificarea accidentelor de munca

Accidentele de munca se clasifica in patru mari categorii. Avem accidentul ce produce o incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile (conditia principala de incadeare in categoria accidentelor de munca), avem accidentul care produce invaliditate (pierderea de membre si incadrarea in randul personalor invalide), accidentele mortale (cele care sunt soldate cu decesul la locul de munca a unui angajat) si nu in ultimul rand, avem  accidentul colectiv (sunt accidentate in acelati timp mai mult de 3 persoane)

Cine se poate ocupa de cercetarea accidentelor de munca?

In primul rand, trebuie precizat faptul ca acele companii care nu detin un responsabil SSM angajat, sunt obligate prin lege sa apeleze la servicii de cercetare accidente de munca externe si nu numai. Compania noastra este autorizata din punct de vedere SSM si poate cerceta accidentele de munca. Accidentele care au produs invaliditate, deces vor fi cercetate de catre ITM iar Ministerul Solidarutatii Sociale va investiga accidentele de munca colective generate de avarii sau explozii, potrivit legii 319/2006, articolul 29. Punem la dispozitia dumneavoastra cele mai calitative servicii de cercetare accidente de munca Timisoara, efectuate de personal ce detine experienta de 6 ani in acest domeniu.

Securitatea si siguranta la superlativ